Kotitalousvähennyksen verran parempaa palvelua

Suunnitellessasi remonttia ja arvioidessasi kustannuksia kannattaa muistaa, että pääsääntöisesti kodissa tehtävät parannukset kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. Kotitalousvähennys mahdollistaa siis budjetin maltillisen kasvattamisen, jos talous mahdollistaa sen, että kokonaiskustannusta laskeva verohyöty tulee vasta myöhemmin. Joka tapauksessa, teitpä sitten suuritöisen sisäremontin tai vain makuuhuoneiden lattiapäällysteen vaihdon, kannattaa pitää huoli siitä, että kuitit jäävät talteen kotitalousvähennystä varten. Saadaksesi vähennyksen sinun on kyettävä osoittamaan sille perusteet kuiteilla.

Harmaa talous kourii kuvetta

Harmaana toteutettu työ voi olla asiakkaan kannalta houkutteleva mahdollisuus säästää. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kotitalousvähennys voidaan tehdä vain sellaisesta työstä, joka on tehty ja laskutettu asiallisesti kaikkia säädöksiä noudattaen. Kuitillinen työ sisältää myös takuun.

Mikäli koet houkutusta ostaa remontointipalveluja pimeiltä työvoimamarkkinoilta, niin istu alas ja laske ensin, mikä hyöty on? Voi olla, että mahdollisuus kotitalousvähennykseen kääntää kustannusvertailuvaa´an normaalin työn puolelle. Toisaalta ”rampen” takavalojen kadotessa mutkan taakse, katoaa myös takuu. Perävalotakuu ei lohduta paljoakaan, siinä vaiheessa, kun työn kesken jättänyt monitoimiosaaja päättää siirtyä toiselle työmaalle, vaikka sinun työmaasi on vielä aloittamista vaille valmis.

Laillisen yrittäjän kanssa tehty sitova sopimus on kuluttajasuojanlainsäädännön piirissä, toisin kuin ”rampen” monitoimiosaaminen.

Ota kotitalousvähennys huomioon jo remonttia suunniteltaessa

Mikäli olet epävarma, voiko juuri sinun tapauksessasi hyödyntää kotitalousvähennystä, niin  kutsu remontteri arviokäynnille ja kysy.

Saat arviointikäynnin yhteydessä selkeän ja pätevän tiedon siitä, kuuluuko remonttisi vähennyksen piiriin? Ammattilainen osaa arvioida, missä määrin remonttisi kustannukset jakautuvat työn ja materiaalien välillä.

Vähennyksen piiriin kuuluvat lähtökohtaisesti niin taulu-tv:n asennus ja käyttöopastus kuin kotona toteutettava hoito ja siivous. Kotitalousvähennyksen soveltamisala on siis hyvinkin laaja. Laajempi kuin ehkä nopeasti ajatellen tulisi mieleenkään.

Tärkeää on muistaa, että erilaisten hoivapalvelujen oston lisäksi voit käyttää vähennyksen vaikkapa asunnon remontoimiseen esteettömäksi, niin, että kotona asuminen mahdollistuu mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen.

Vähennys on henkilökohtainen. Kotitalousvähennys on yhden henkilön osalta maksimissaan 2 250 euroa. Yhdessä puolison kanssa, vähennys on yhteensä maksimissaan 4 500 euroa. Vähennys kannattaa jakaa vain mikäli työn hinnasta vähennettävä vähennys on yli 2250 euroa. Muussa tapauksessa kannattaa vähennys tehdä vain toisen puolison verotuksessa, koska vähennyksessä on henkilökohtainen 100 euron omavastuu.

Mikäli vähennys jaetaan molempien puolisoiden kesken, otetaan tuo omavastuu huomioon kahteen kertaan. Tästä syystä alle 2 250 euron vähennystä ei kannata jakaa.

Miksi vähennysoikeuden määrä on eri käytettäessä yritystä kuin palkatessa itse työntekijän?

Mikäli päätät toimia työnantajana itse, sen sijaan, että ostaisit koko palvelun ulkopuolelta, kotitalousvähennys on 15 prosenttia työn hinnasta sisältäen sivukulut.

Työnanajana toimiminen on nykyisin hyvin yksinkertaista. Voit laske palkan ja selvittää kaikki asiaankuuluvat lisäkulut yksinkertaisesti palkka.fi-sivustolla.

Ero yritysten työstä saatavaan 40 prosentin vähennyksestä johtuu yksinkertaisesti siitä, että yritys perii asiakkaaltaan ja maksaa eteenpäin työn hintaan sisältyvän arvonlisäveron, mitä ei taas itse palkaten tarvitse suorittaa.

Huolimatta vähennysten prosentuaalisesta erosta, jää työn lopullinen hinta suurinpiirtein samoihin.

Työnantajana toimiminen vaatii kuitenkin enemmän omaa perehtymistä kuin pelkkä laskun maksu.

 

%

Kotitalousvähennyksen osuus arvonlisäverollisesta työn hinnasta v. 2021

%

Kotitalousvähennyksen osuus, kun toimit itse työnantajana v. 2021

Vertailevat esimerkit

Vertailukohteena on kerrostalokeittiöiden remontit. Ensimmäisessä vaihdetaan vain kaapistot, työtasot ja kodinkoneet. Toisessa kohteessa tehdään kakki sama, jonka lisäksi keittiön pinnat, kuten lattia ja seinät kunnostetaan samalla. Lattiaan asennetaan laminaatti.

Esimerkki 1 Esimerkki 2
Kaapisto + muu materiaali 3500 € 3900 €
Työn hinta 1500 € 2300 €
 Yhteensä ennen vähennystä  5000 €  6200 €
 Vähennys  – 500 €  – 820 €
 Hinta vähennyksen jälkeen  4500 €  5380 €

Huolimatta siitä, että laajemman remontin hinta oli alun pitäen 1200 € korkeampi, on hinnanero lopulta kotitalousvähennyksen jälkeen vain 880 €, mikä selittyy työn osuuden kasvamisella.

Muista säilyttää kuitit

Kotitalousvähennys  haetaan kerran vuodessa veroilmoituksen jätön yhteydessä. Kun saat esitäytetyn veroilmoituksen, niin sen mukana on myös ohjeet kotitalousvähennyksen hakemiseen. Vähennys haetaan erillisellä lomakkeella, joka on ainakin ennen ollut osana veroilmoitusmateriaalipakettia. Täytä kyseiseen lomakkeeseen kaikki vähennystä koskevat tiedot. Älä kuitenkaan liitä hakemuksen mukaan kuitteja, niiden arkistointipaikka on kotona. Vähennykseen oikeuttavia palvelun ostoja voi olla useita.

Arkistoi kuitit siten, että löydät ne varmasti, se normaalisti varma paikka, johon yleensä hukkaamme kaikki tärkeät paperit, kannattaa unohtaa. Hanki vaikka oma kansio veroilmoitusmateriaalia varten. Muista myös ottaa lämpöpaperille tulostetuista kuiteista kopio. Kuitin, kuten kopionkin voi ja saa säilyttää myös sähköisenä, esimerkiksi cd-levylle poltettuna pdf-tiedostona. Tärkeintä on varmistaa, että kuitti pysyy lukukelpoisena hankintavuoden ja sitä seuraavat 7 vuotta, jonka jälkeen kuitit saa tuhota. Seitsemän vuoden säilytysaika koskee vain niitä kuitteja, joita vastaan haet vähennystä verotuksessa. Sama koskee siis vaikkapa työasu kustannusten vähentämistä, silloin kun se on mahdollista. Kopioimaton lämpöpaperikuittia säilyttää sisältönsä parhaimmillaan jopa useita viikkoja. Mutta ei missään tapauksessa usieta vuosia, kuten pitäisi. Pahin viholllinen lämpöpaperikuiteille on muovi, joten jos materiaalisi onkin muovitaskussa, huolehdi siitä, ettei päällimmäisenä ole lämpöpaperikuitti, koska muuten sinulla on hetken päästä valkoinen paperi ja sotkuinen muovitasku.

Verottaja voi ja saa palata asiaan seuraavan 7 vuoden aikana, mikäli se niin tahtoo. Sinun on kyettävä tarvittaessa esittämään kuitit, joihin vetosit vähennyksen saadaksesi. Arkistointi vastuu on tässä kohdassa kansalaisella, ei verottajalla. Älä koskaan liitä verottajalle lähetettäviin asiakirjoihin mukaan alkuperäisiä kuitteja. Jos kuitit häviäiviäisivät verottajan hallussa ollessaan olisi vastuu edelleen sinulla, ei verottajalla.

Mistä sitten sitä kotitalousvähennystä oikein saa? Kävin verottajan sivuilla ja selvittelin asiaa, jotta sinun ei tarvitsisi itse tonkia asioita esiin.


Seuraava on suoraan verottajan sivulta, ajantasalla olevaa tietoa. Artikkelin lopussa on linkki verottajan sivuille, josta löydät alkuperäisen tekstin ja verottajan esimerkit.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen voit saada, jos teetät kotitalous- tai hoitotyötä, asunnon kunnossapitotöitä tai tietotekniikkalaitteiden asennusta. Kotitalousvähennyksen määrä riippuu siitä, teetätkö työn yrityksellä vai palkkaatko itse työntekijän.

Kotitalousvähennyksen määrä

Kun ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, saat vähentää 40 % arvonlisäverollisesta työn osuudesta. Vähennystä ei saa siis esimerkiksi laskuun sisältyvistä  tarvikkeista tai matkakuluista. Tämän vuoksi yrittäjän tai yrityksen on eriteltävä myös vähennykseen oikeuttamattomat kulut laskulle.

Jos palkkaat henkilön työsuhteeseen, saat vähentää 15 % maksamastasi palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Omavastuu 100 euroa ja enimmäismäärä 2 250 euroa/henkilö

Vähennettävän määrän omavastuu on 100 euroa  kalenterivuodessa. Voit siis maksaa useita eri kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä, ja omavastuu vähennetään vain kerran. Kotitalousvähennystä voi saada kalenterivuodessa enintään 2 400 euroa/henkilö.

Puolisoiden maksimivähennys yhteensä 4 500 euroa

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten puolisot voivat saada yhteensä 4 500 euron vähennyksen. Puolisoille vähennys myönnetään siten kuin he ovat sitä verotuksessa pyytäneet.

Molemmilta puolisoilta vähennetään omavastuu. Jos 2 250 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa pyytää vain toiselle puolisolle. Näin omavastuu tulee vähennetyksi vain kertaalleen.

Kotitalousvähennys tehdään verosta

Kotitalousvähennys vähennetään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta. Useimmat muut vähennykset tehdään ansiotuloista ennen veron laskemista, joten niiden rahallinen vaikutus on pienempi kuin kotitalousvähennyksen.

Jos verot eivät riitä myönnetyn kotitalousvähennyksen tekemiseen, vähentämättä jäänyttä osaa vähennyksestä ei voida siirtää seuraaville vuosille.

Maksuvuosi ratkaisee, minä vuonna saat kotitalousvähennyksen

Kotitalousvähennys on kalenterivuosikohtainen. Vähennys myönnetään sinä vuonna, jona olet maksanut yrityksen laskun tai palkan ja palkan sivukulut. Jos esimerkiksi remontti ajoittuu vuodenvaihteeseen, voit hyödyntää kotitalousvähennystä kahtena eri verovuotena maksettujen laskujen mukaan. Omavastuuosuus vähennetään molempina vuosina.

Lähde: Vero.fi

Pin It on Pinterest

Share This